RECEPT ZA BANOVSKO OREHOVO POTICO KI VZHAJA ČEZ NOČ

Po starih slovenskih običajih se velikonočni zajtrk ne začne brez potice, šunke, pirhov in hrena. Seveda se ni treba tako zelo strogo držati tradicije in lahko kakšno jed tudi dodamo, jo postrežemo za kosilo ali na velikonočni ponedeljek. Pomembno je zgolj to, da se družina zbere in uživa ob dobri domači hrani. V Termah Banovci bomo poskrbeli, da bo tudi letos vašo mizo krasila posebna velikonočna potica pripravljena z ljubeznijo.

TESTO:

  • 90 dag moke,
  • 4,5 dag kvasa
  • 3 dl mleka,
  • 21 dag sladkorja,
  • 21 dag masla,
  • 6 rumenjakov,
  • 2 vanilijeva sladkorja

NADEV:

  • 90 dag mletih orehov
  • 4,5 dl sladke smetane
  • 20 dag sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 5 žlic ruma (po želji več)
  • Sneg 6 beljakov

POSTOPEK:

  1. Priprava kvasa; kvas zmešaj z žličko sladkorja in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati.
  2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (sladko smetano kuhajo skoraj do vrenja), dodaj še rum (po želji) in med. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov. Vse skupaj počasi ročno vmešaj.
  3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasa. Testo razvaljaj, premaži z nadevom, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati na hladnem, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 10 ur.
  4. Potico premažemo z jajcem in jo pečemo na 180 stopinjah Celzija približno eno uro. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.

Pošljite nam fotografijo svoje potice.

Želimo vam lepe velikonočne praznike, se vidimo kmalu.

Najljubše otroške jedi

V času šolskih počitnic najmlajše pričakujemo z njihovimi najljubšimi otroškimi jedmi, pripravljenimi na zdrav način.

Slastno in zdravo

Še posebej na dopustu je včasih obisk restavracije pravi zalogaj. Otroci najraje posegajo po jedeh, ki jih poznajo že od doma. In seveda po sladicah! Zavedamo se, da je zdrava prehrana za otroke izredno pomembna.

Legende o lokalni kulinariki

Prleška kuhinja uporablja veliko kaš, tudi ajdovo.

Pocukajte za rokav našega kuharja in povedal vam bo kaj zanimivega o lokalnih jedeh!

Na vrh