Pravljična Prlekija vam kliče »dober dan«!

Bližnje Ljutomersko-Ormoške gorice slovijo po vrhunskih vinih, odlična lokalna kulinarika je »za prste obliznit«.

Ljubitelji športnih aktivnosti bodo navdušeni nad spustom s kanujem po Muri, jezdenjem in kasaškimi dirkami ter preletom z motornim zmajem.

Zmaje pa lahko opazite tudi, če verjamete kateri od lokalnih legend!

 

Zeleno želimo

Skrite kotičke naše lepe pokrajine odkrijte s pomočjo aplikacije in spletne strani KULTNATURA, ki vas bo popeljala do številnih lokalnih ponudnikov, ki delujejo na našem področju in ponujajo zanimive vsebine.

Ustvarjajte z glino, okusite odlična vina in lokalno kulinariko, sprehodite se po naših gričih in ravnici.

Dobrodošli pri nas doma!

Babičev Mlin na Muri

Babičev mlin na Muri pri bližnjem Veržeju je edini panonski plavajoči mlin v Sloveniji. V mlinu še vedno meljejo moko na tradicionalen način.

Mlinar vam bo z veseljem razkril kakšno skrivnost svojega poklica. Različne vrste moke pa so na voljo tudi za nakup.

Jeruzalemska vinska cesta

Jeruzalemska vinska cesta v vseh letnih časih navdušuje z lepoto narave in prekrasnimi razglednimi točkami.

Po vinski cesti se lahko odpravite peš, s kolesom ali avtomobilom, pri čemer vam pot dodatno popestrijo turistične kmetije, vinogradniki, vinotoči …

Vinogradniška kmetija Hlebec

Na obronkih Ljutomersko-Ormoških goric ima družina Hlebec v lasti preko 40.000 žlahtnih trt. Popeljejo vas po bogato založeni vinski kleti in postrežejo z izbranimi domačimi jedmi in lokalnimi specialitetami, kot so meso iz tünke, zaseka, pečena raca, domače klobase …

Čebelarski muzej Krapje

Čebelnjak s konca 19. stoletja z ohranjeno opremo obsega 84 panjev, izdelanih po sistemu Naiser, ki ga v čebelarstvu že desetletja ne uporabljajo več. Po končanem ogledu čebelarskega muzeja lahko izberete kateri čebelji proizvod Čebelarstva Tigeli iz več vrst medu, ki ga pridela 80 čebeljih družin.

Čebelarstvo Šalamun

V čebelarstvu Šalamun vam bodo predstavili zdravilne lastnosti čebeljih proizvodov in posebno metodo zdravljenja, apiterapijo. Najmlajši bodo lahko pomagali pri peki medenjakov ter si izdelali sveče in okraske iz čebeljega voska. Nepozabna izkušnja bo ogled pravcatega čebelarskega avtobusa.

Turistična kmetija Vrbnjak

Turistična kmetija Vrbnjak predstavlja čudovit družinski izlet, saj otroci doživijo domačnost, pristnost in dotik narave. Kmetija se nahaja v neokrnjeni naravi, kjer otroci spoznajo domače živali, se igrajo in jahajo konje. Prava dogodivščina za družino bo tudi vožnja s čisto pravo kočijo.

Ljutomer

Ljutomer predstavlja osrčje Prlekije, ime pa naj bi dobil po bajeslovni »ljuti zveri«. Mestno jedro sestavljajo trije trgi, vsak s svojim znamenjem. Območje je znano po vinogradniški in kasaški tradiciji. Poleti na hipodromu prirejajo kasaške dirke. V kasaškem muzeju si lahko ogledate kasaške konje, skozi kasaško zgodovino pa vas bo popeljala pripoved žrebičke Jone.

Negovski grad z zeliščnim parkom

Grad Negova se je v 11. stoletju razvil iz lesenega strelskega dvorca. Konec 15. stoletja, po končanih bojih z Ogri, so ga dozidali in povečali. V notranjosti južnega trakta je 80-metrski studenec, ki naj bi ga izkopala na smrt obsojena jetnika in si tako prislužila svobodo. V sklopu grajskega kompleksa je urejen bogat zeliščni park.

Izvir sv. Vida

V bližini Bukovniškega jezera se nahaja kapela sv. Vida z izvirom studenca z zdravilno močjo. O izviru je od nekdaj krožila zgodbica o slepi deklici, ki naj bi ob umivanju oči z Ivanovo vodo spregledala. Od tedaj to mesto velja za romarsko.

Lokalne obrti

V Centru domače in umetnostne obrti v vasi Veržej, ob kateri se nahajajo Terme Banovci, boste spoznavali, kako nastanejo rokodelski izdelki. Organizirane skupine se lahko vključijo v delavnice pletenja ali lončarstva, mogoč je tudi nakup. Spletete lahko celo slamnate prstane, kot to že stoletja počnejo lokalni zaljubljenci!

Beltinci

V Beltincih si oglejte cerkev sv. Ladislava, ki je eden najpomembnejših spomenikov arhitekture poznega 19. stoletja v Prekmurju. V cerkvi je tudi grobnica rodbine Zichy. Po ogledu se sprehodite do baročnega dvorca, kjer je na ogled stalna razstava »Zgodovina zdravstva v Pomurju«.

Prazgodovinska naselbina na Razkrižju

Prazgodovinska naselbina na Razkrižju je živ prikaz, kako so naši predniki živeli pred 5500 leti. Spoznali boste, kako se je peklo v prapeči, obdelovalo zemljo s kamnitim ralom in izdelovalo kamnito orodje. Posebej zanimivo je v Razkrižju v času božiča, ko priredijo božično predstavo na prostem.

Na vrh